Trwa ładowanie proszę czekać ...

Poprawne korzystanie z alkomatu

19 maja 2017

Testu alkomatem nie należy przeprowadzać wcześniej niż po 20 minutach od ostatniego spożycia alkoholu. Głównym tego powodem jest fakt, że alkohol musi mieć po prostu nieco czasu na przedostanie się do naszego żołądka, a następnie do krwiobiegu. Alkohol zostaje wchłonięty do krwi mniej więcej w ciągu 20-30 minut od jego spożycia. Oprócz tego nie można zapominać, że w ustach zaraz po spożyciu pozostają jeszcze znaczne resztki alkoholu, zalegające na zębach czy pod językiem.

Stężenie alkoholu w naszych ustach zaraz po wypiciu kieliszka wódki jest tak duże, że może ono nawet uszkodzić niektóre alkomaty i prowadzić do spalenia ich sensorów. W ciągu 20 minut od wypicia cały ten alkohol pozostający w ustach zostaje zneutralizowany lub odparowuje. Nie należy również wykonywać pomiarów bezpośrednio po zjedzeniu posiłku lub zapaleniu papierosa, bowiem sensory w niektórych alkomatach są wrażliwe na nikotynę lub niektóre produkty spożywcze – mogą one poważnie wpływać na wyniki pomiaru. Aby przyśpieszyć proces neutralizowania takich substancji warto przepłukać usta wodą. Istnieje wiele sposobów dzięki którym można skutecznie zaburzyć lub sfałszować wyniki pomiaru alkomatem. Należy wiedzieć o tym, że na dokładność takich pomiarów ogromny wpływ ma stan baterii urządzenia. Jeśli nie posiada ona wystarczająco dużo prądu do zasilania, to przeprowadzane nim pomiary nie będą zbyt miarodajne. Wyżej opisaliśmy także kwestie takie jak resztki alkoholu zalegające w ustach lub zapalenie papierosa w ciągu dwudziestu minut przed dokonaniem pomiaru. Do zawyżania wyników przyczynia się nawet czkawka czy niewielkie chrząknięcia, które uwalniają kwasy żołądkowe mające wpływ na działanie alkomatu. Kolejną rzeczą wpływającą na wyniki jest krew w ustach – może ona pochodzić nawet z bardzo niewielkich ran takich jak skaleczone dziąsło czy przegryziony język. Dodatnie czy sztucznie zawyżone wyniki często pojawiają się u osób z zaburzeniami metabolizmu cukrów, nawet jeśli w ogóle nie spożywały one alkoholu. Niekiedy w komorze alkomatu nadal utrzymują się opary alkoholu pozostałe po poprzednim pomiarze, co również może wpływać na podawane wyniki. Aby otrzymywać wyniki godne zaufania należy unikać przegrzewania sensora czy szybkiego wykonywania pomiarów jeden po drugim. Innym czynnikiem zaburzającym podawane wyniki jest znaczny wzrost temperatury ciała, będący efektem na przykład nadmiernego wysiłku fizycznego. Wykonując pomiary alkomatem warto zdawać sobie sprawę z tego, że stężenie alkoholu we krwi ani przez moment nie jest stałe – podlega ono nieustannym zmianom. Wyróżnia się tutaj dwie podstawowe fazy: narastania oraz opadania. W pierwszej z nich alkohol stopniowo wchłania się do krwi, podczas gdy w drugiej jego stężenie zaczyna powoli maleć. Alkohol wchłania się do krwi w ciągu około 20-30 minut po spożyciu. Rzeczy takie jak obfity posiłek mogą jednak znacznie wydłużyć ten czas, niekiedy nawet do 2,5 godziny.

Niekiedy okazuje się zatem, że pomiar dokonany nawet w ciągu godziny po spożyciu alkoholu nie daje zbyt wiarygodnych wyników, bowiem alkohol wciąż jeszcze wchłania się do krwi, a jego stężenie stale rośnie. Aby uzyskać godne zaufania wyniki należy wykonać minimum 3 pomiary w określonych odstępach czasu. Dopiero dzięki temu będziemy mogli dokładnie określić stężenie alkoholu we krwi osoby badanej. Warto pamiętać, że sensor stosowany w alkomacie jest zazwyczaj bardzo czuły na różnego rodzaju czynniki, takie jak temperatura czy wilgotność powietrza. Z tego też powodu pomiary takie muszą być przeprowadzane w odpowiednich warunkach.